08.07.2012 - Nowy Targ, półfinał 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku
Pogoda Nowy Targ z serwisu
|
„Juhaskie jadło” Janiny Zborowskiej z Witowa zdobyło grand prix nowotarskiego półfinału 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku zorganizowanego dziś pod Miejską Halą Lodową. Gaździna zyskała także uznanie publiczności w plebiscycie i zajęła pierwsze miejsce w kategorii „jak u mamy” żeberkami na żętycy. W pozostałych kategoriach zwyciężyły redykołka z żurawiną Wojciecha Komperdy z Ratuowa (ekologiczne przysmaki), oscypek Stanisława Barnasia z Czerwiennego (tradycyjne specjały) oraz chleb „Zadyma” z restauracji „Zadyma” w Szaflarach (smakołyk z legendą). Ocena na półfinale odbywała się na dwa sposoby. Ocena publiczności w przypadku grand prix byłą zgodna z jurorami (Zbigniew Kurleto - szef kuchni w krakowskiej restauracji „Eureka", a wraz z aktorami Sebastianem Wątrobą i Grzegorzem Komendarkiem). Drugie miejsce zdobył pstrąg z gospodarstwa „Kali” Józefa Magiery z Lipnicy Wielkiej, trzecie – tu również zgodnie z publicznością – chleb „Zadyma”. W konkursie gotowania zwyciężyła restauracja Villa Toscana za gulasz nowotarski z makaronem i warzywami. Jednak najwięcej nowotarżan przyszło na koncert InoRos. zdjęcia: Piotr Rayski-Pawlik
|
"Foto.Podhale.pl", dziennik internetowy zarejestrowany przez Sąd Okręgowy w Nowym Sączu (Rejestr Dzienników i Czasopism, dział A, nr 191)
Wydawca i redaktor naczelny: Piotr Rayski-Pawlik, ul. Podtatrzańska 78/28 34-400 Nowy Targ
tel. 18 26-66-000, tel: kom. 501 59-35-35, lub e-mail admin@foto.podhale.pl
Zajrzyj także na rowerowy blog autora.
futerały na instrumenty muzyczne Jacek Pawlik